Windows XP en wat nu?

Zoals u wellicht weet heeft Microsoft de ondersteuning van Windows XP stopgezet.
Vanaf 8 april jl worden er geen verbeteringen aan Windows XP aangebracht. Patches en updates waren bedoeld om onvolkomenheden of veiligheisrisico’s in Windows XP weg te nemen. Er volgt dus geen Windows Update hoe groot het probleem ook is.

De onvolkomenheden die er nu nog in het product zitten zijn niet van belang, de bestaande en nog niet ontdekte veiligheidsrisico natuurlijk wel.

De risico’s waar tegenwoordig de meeste aandacht naar uitgaat zijn die waarbij via internet de pc besmet werd, op afstand bestuurd werd of waarbij per e-mail-, bank- en creditcard gegevens gestolen werden. De meest recente dreiging is die waarbij de pc inhoud versleuteld wordt en u alleen maar tegen betaling soms weer bij uw bestanden kunt.

Om al deze dreigingen buiten de deur te houden waren drie belangrijke factoren in het spel:

  • Windows XP met updates
  • Antivirus en antispyware software
  • Gezond verstand zodat er verstandig op internet gebrowsed wordt.

De eerste factor is nu dus weggevallen zodat we het met de overgebleven twee factoren moeten doen. De meeste antivirus en anti spyware leveranciers ondersteunen XP nog tot in 2015 en daarna staat u er met gezond verstand alleen voor.
Het is dus niet zo dat vanaf 8 april jl het risico van 0 naar 100 % is gestegen maar u moet wel beter op uw tellen passen als u zich op internet beweegt, e-mail verzendt en ontvangt en u zaken up- of download.

De banken in nederland denken daar anders over en hebben een richtlijn opgesteld waarbij u als benadeelde van internet diefstal volledig opdraait voor het verlies als u nog Windows XP gebruikt of u een systeem heeft zonder updates en antivirus.

Omdat het onmogelijk is om de huidige en toekomstige risico’s in te schatten en u alleen zelf weet of u, uw collega’s, medewerkers en of kinderen verstandig het internet op uw Windows XP station gebruiken, geven wij u onderstaand dringend advies:

  • Via geen enkel Windows XP werkstation mag u nog finaciële transacties uitvoeren via Internetbankieren, Creditcard, Ideal, Paypal of andersoortig digitaal betaalsyteem.
  • Alle Windows XP stations moeten bijgewerkt worden tot op de laatst beschikbare Windows updates om zonder al te hoge risico’s te kunnen browsen, e-mailen, up of downloaden.
  • Alle Windows XP stations moeten een bijgewerkte en actieve Virusscanner hebben om zonder al te hoge risico’s te kunnen browsen, e-mailen, up- of downloaden.
  • Alle stations met een windows versie ouder dan XP totaal niet meer op internet gebruiken.

Heeft u vragen of zoekt u assistentie belt u ons dan even op via 088-244 76 21 of stuurt u een bericht naar watnu@selectit.nl. Wij zullen dan samen met u bepalen wat de verstandigste vervolgstappen zijn.

Select is voor ons een no-nonsense, professionele ICT partner gebleken die met goede en degelijke oplossingen komt voor zowel de korte als de lange termijn. Hierdoor ligt er bij ons een kwalitatief goed en betrouwbaar netwerk! Het is een vakkundig bedrijf met korte directe lijnen welke de persoonlijke benadering niet uit het oog verliest.

Daaf Steentjes | Kwekerij de Wieringermeer CV